Obezbeđeno dovoljno novca za subvencionisanje mera energetske efikasnosti

0
15

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović posetila je danas dva domaćinstva u gradskoj opštini Palilula u kojima su završeni radovi na energetskoj sanaciji zahvaljujući subvencijama resornog ministarstva i lokalne samouprave.

Đedović Handanović je navela da je Ministarstvo, u saradnji sa opštinom Palilula, prošle godine izdvojilo više od 17 miliona dinara za subvencionisanje unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ona je predočila da je na toj opštini potpisano 154 ugovora za dodelu subvencija, dodavši da je danas posetila domaćinstva Slobodanke Stajić i Vere Krivokapić kako bi se lično uverila u efikasnost procedure.

Prema njenim rečima, u oba domaćinstva zamenjeni su prozori za samo nekoliko dana od uvođenja izvođača u posao i, što je još važnije, već su vidljivi prvi efekti smanjenja potrošnje energije. Ministarka je ukazala na to da se tokom aprila očekuje raspisivanje novog javnog poziva za jedinice lokalne samouprave, a zatim tokom leta i za građane, uputivši apel svim gradovima i opštinama da se prijave na ovogodišnji javni poziv, jer je obezbeđeno dovoljno sredstava, a interesovanje građana je ogromno.

Nadam se da će se i druge gradske opštine iz Beograda prijaviti kako bi što veći broj građana dobio subvencije, rekla je ona i podsetila na to da je u saradnji sa Svetskom bankom obezbeđeno dovoljno novca za subvencionisanje mera energetske efikasnosti i da će u roku od četiri godine približno 50.000 domaćinstava biti energetski sanirano, uz podršku države. Stajić i Krivokapić su istakle da su zadovoljne kvalitetom izvedenih radova i da se već vide benefiti energetske sanacije, uz napomenu da su njihove komšije zainteresovane da učestvuju u nacionalnom programu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here