Neda Bogdanović – Medvedi sve češće preskaču zimski san

0
25

Usled intenzivnih klimatskih promena i porasta temperature, medvedi sve češće preskaču zimski san i ostaju aktivni tokom cele godine, što utiče na njihov životni ciklus, rekla je FoNetu saradnica Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Neda Bogdanović.

Saradnica Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Neda Bogdanović je u serijalu razgovora Vidokrug objasnila da medvedi, ali i neki drugi manji sisari, odlaze u hibernaciju zbog pada temperature tela tokom zime, ali i nedostatka hrane.

Bogdanović je govorila i o posledicama neodlaska u hibernaciju.

Praćenje medveda u Srbiji sprovodi se tako što se medvedima postave ogrlice sa GPS uređajem oko vrata na period od jedne do tri godine, tako da naučnici stalno imaju uvid u njihovo kretanje.

Osvrćući se na incidente na planinama i skijalištima u kojima medvedi napadaju ljude u zimskoj sezoni, Bogdanović je ukazala da se to ne dešavan zbog neodlaska u hibernaciju. Kako je predočila, ljudi se uglavnom previše približe brlozima, što najčešće uplaši ženke medveda koje reaguju zaštitnički prema mladuncima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here