Povećane akcize za gorivo – benzin i dizel poskupljuju od 1. maja

0
31

Vlada Srbije donela je odluku da uskladi akcize sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2023. godini, objavio je Službeni glasnik Republike Srbije. Dinarski iznosi akciza usklađeni su na osnovu Zakona o akcizama s godišnjim indeksom potrošačkih cena i biće primenjivani od 1. maja.

Gorivo bi od 1. maja moglo da poskupi za nekoliko dinara po litru, kao posledica rasta akciza. Vlada Srbije odlučila je da uskladi akcize sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2023. godini i prema toj odluci, nova akciza za bezolovni benzin biće viša 4,75 dinara, odnosno 5,70 dinara kad se uračuna i PDV koji će biti veći zbog povećane akcize. Akciza na dizel porašće na 5,86 dinara sa PDV, a akciza na TNG 4,45 dinara kad se uračuna porez. Ukoliko bi se nove, uvećane akcize “prelile” na maloprodajnu cenu, za toliko bi dakle gorivo na pumpama bilo skuplje. Hoće li se to dogoditi, pitanje je ponajviše za državu koja već više od dve godine određuje krajnju cenu goriva, tako da u Vladi mogu da odluče da li će se i koliko preliti na krajnju cenu. Prošlogodišnje povećanje akciza od 1. oktobra “prelivalo se narednih nekoliko nedelja u krajnju cenu”.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije rekli su da je jedino izvesno da će proizvođači i uvoznici derivata nafte od 1. maja biti u obavezi da obračunaju i plate nove, uvećane iznose akciza za proizvode koje stavljaju na tržište.

Vlada Srbije je u skladu sa Zakonom o akcizama usvojila nove usklađene dinarske iznose akciza i za alkohol, nikotinske proizvode, kafu, gas.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here