Gojković na svečanosti povodom Svetskog dana Roma

0
16

Međunarodni dan Roma, u organizaciji Evropskog Romskog Instituta za umetnost i kulturu obeležen je u galeriji ERIAC Srbija u Beogradu u prisustvu ministarke kulture Maje Gojković.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je na svečanosti povodom Svetskog dana Roma i otvaranja izložbe „(Ne)vidljivost – Romske strategije samoreinterpretacije“, u organizaciji Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu Srbija, da je ovaj praznik najbolji povod za podsećanje na značajne i upečatljive uloge koje romska zajednica ima u našoj istoriji, kulturi i društvu uopšte. Gojković je rekla da je ovaj dan istovremeno i prilika za ukazivanje na globalne izazove sa kojima se Romi i danas suočavaju.

Uprkos svemu što je učinjeno, po pojedinim društvenim pitanjima, Romi su i dalje osetljiva ili ugrožena grupa, naglasila je Gojković, ukazujući da mnogi od njih i dalje nemaju lična dokumenta, obrazovni nivo nije zadovoljavajući, procenat nezaposlenosti u romskoj populaciji i dalje je relativno visok.

Na svečanosti su se obratili i supruga predsednika Republike Tamara Vučić, direktor Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu Srbija Bratislav Mitrović, predstavnici romskih institucija i organizacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here