Novi sastanak poslaničkih grupa o preporukama ODIHR-a

0
24

U Skupštini Srbije danas je počeo novi sastanak poslaničkih grupa vlasti i opozicije o preporukama ODIHR-a u vezi sa izbornim uslovima, na koji je pozvala predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Pored predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić, predstavnika vladajuće koalicije i opozicionih poslanika, sastanku prisustvuju i američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

U parlament su došli Milenko Jovanov, Marina Raguš, Sandra Božić (SNS), Ivica Dačić, Snežana Paunović (SPS), Branimir Jovanović (SDPS), Edin Đerlek (SPP), Elvira Kovač (SVM), a iz opozicije Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Marinika Tepić (SSP), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Srđan Milivojević (DS), kao i predstavnici poslaničke grupe “Mi – glas iz naroda”.

Prisustvuju i predstavnici cilvnog sektora koji se bave izbornim procesom. Na poziv se nisu odazvali predstavnici koalicije NADA, “Ekološkog ustanka” i poslaničke grupe “Mi glas iz naroda – dr Branislav Nestorović”.

Na dnevnom redu sastanka nalazi se primena preporuka ODIHR-a iz konačnog izveštaja posmatračke misije o izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine. Trebalo bi da se razgovara o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije, kao i Zakona o Ustavnom sudu, koje su potrebne kako bi se primenile određene preporuke.

Radna grupa Vlade Srbije za praćenje i implementaciju preporuka ODIHR-a pripremila je nacrte izmena i dopuna ovih zakona, a učesnici sastanka su pozvani da daju svoje komentare na nacrte izmena i dopuna zakona, koji bi se potom uputili skupštini na usvajanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here