Saradnja sa kompanijom „Merk” na podsticanju inovacija u Srbiji

0
29

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji „Merk” Fransoa Feg potpisali su sinoć u Vladi Srbije  Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom.

Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih svetskih naučno-tehnoloških kompanija priključila našim naporima da se kroz BIO4 kampus u Srbiji napravi novi naučnoistraživački centar u Evropi. Ministarka je navela da će Vlada Srbije i kompanija „Merk” raditi zajedno na tome da Srbija postane međunarodno prepoznata u oblasti bioekonomije, kako bi kroz razvoj medicine građani imali bolju dijagnostiku i pristup inovativnim lekovima. Ona je napomenula da je ova kompanija, tokom više od 350 godina tradicije, pružila ogroman doprinos nauci i inovacijama, uputivši im zahvalnost na stalnom uvođenju inovacija i u Srbiji, i to naročito na tome što su poslednjih deset godina donirali približno milion evra za lečenje onkoloških bolesti u Srbiji.

Direktor za Srednju Evropu u kompaniji „Merk” i senior potpredsednik Fransoa Feg izjavio je da se sa Vladom Srbije postavlja temelj na kome će se graditi buduće inovacije u ovom delu Evrope, iskazavši zadovoljstvo time što vidi ubrzanje Srbije u biotehnološkim i biomedicinskim istraživanjima. Tokom potpisivanja ovog dokumenta predstavljeni su i zajednički projekti koji će doprineti unapređenju naučnih istraživanja, podsticanju inovacija, ulaganju u naučnike i jačanju međunarodne saradnje.

Kompanija „Merk” će sa Vladom Srbije raditi na tome da svoje resurse približi i naučnicima u Srbiji, pa su tako deo Memoranduma postali i svetski projekti kompanije posvećeni razvoju nauke. Naša naučna zajednica dobiće mogućnost učešća na konferenciji „Uvid u budućnost”, koja svake godine okuplja desetine dobitnika Nobelove nagrade i inovatore iz celog sveta.

Kompanija „Merk” se 2018. godine na ovoj konferenciji obavezala na to da će narednih 35 godina dodeljivati nagradu „Uvid u budućnost” za najbolji naučni projekat za doprinos inovacijama u nauci, vrednu milion dolara. Memorandumom je obuhvaćen i projekat „Kocka radoznalosti”, mobilna laboratorija koja omogućava učenicima osnovnih škola da postavljaju pitanja i razgovaraju o mogućnostima buduće karijere u naučnim, tehnološkim, inženjerskim i matematičkim (STEM) oblastima.

Memorandum će pozitivno uticati na pozicioniranje BIO4 kampusa, najveće pojedinačne investicije u nauku u Srbiji do sada, čija je izgradnja započeta u decembru 2023. godine, a očekuje se da bude operativan već krajem 2026. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here