Usvojene izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima

0
19

Nakon završene rasprave u Skupštini Srbije uvojene su izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima. Članice koalicije „Srbija protiv nasilja“ podeljene su po pitanju izlaska na izbore 2. juna na dve struje sa potpuno različitim viđenjem – jedni su za izlazak na sve lokalne izbore u Srbiji, drugi su za bojkot.

U Skupštini Srbije poslanici su na sednici usvojili su izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, koji predviđa da se svi lokalni izbori održe 2. juna. Za izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima glasalo je 165, protiv je bilo 26, dvoje je bilo uzdržano, a 11 nije glasalo od 204 poslanika. Skupština je prihvatila da ovaj zakon zbog naročito opravdanih razloga stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku. Inače, sednica je bila zakazana na predlog 187 poslanika vlasti i dela opozicije. U obrazloženju predloga za promenu Zakona piše da se on donosi zbog dinamike održavanje izbora i sednica lokalnih samouprava. Tako će se rok za raspisivanje lokalnih izbora pomeriti sa 120 na 150 dana pre isteka mandata, a od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45 kako piše u aktuelnom zakonu.

Jučerašnju sednicu, koja je trajala jedanaest sati, zakazala je predsednica Skupština Srbija Ana Brnabić. Raspravljalo se o preporukama ODIHR-a i zahtevima opozicije koji su se ticali poboljšanja izbornih uslova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here