Panel diskusija „Značaj rezolucije Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici“

0
23

Rezolucija o genocidu u Srebrenici ima ograničene domete, a aktuelne vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj danima šire dezinformacije o tom dokumentu, ocenjeno je danas na panel diskusiji „Značaj rezolucije Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici“.

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović ocenio je u beogradskom Medija centru da se danima u Srbiji vodi „kampanja dezinformacija“ o Rezoluciji Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenic i da aktuelna vlast koristi priliku i skuplja političke poene na toj temi. Po njegovim rečima, ta rezolucija je važna, ali ima ograničene domete.

“Na globalnom nivou je važno da ova rezolucija zaživi, ali je još važnije da ona zaživi na ovim prostorima”, rekla je Almasa Salihović iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Panel diskusiju u Beogradu organizovala je Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

Zatvorene konsultacije o nacrtu rezolucije, kojom se poziva da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, održane su prošle nedelje u sedištu UN u Njujorku, a prisustvovali su predstavnici više od 20 zemalja koje su do sada podržale taj dokument.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here