Demokratski, nezavisni sindikati su temelj demokratije i napretka, ali otvorenost za iskreni dijalog ne treba da zavara, jer je Sindikat Nezavisnost spreman i za sve vidove sindikalne borbe, braneći pravo na štrajk i proteste radnika, navodi se u Prvomajskom proglasu Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

Čestitajući svom članstvu Međunarodni praznik rada Nezavisnost navodi da će ove godine Prvi maj obeležiti pod sloganom „Za demokratski i radnički restart“, na platou kod spomenika Dimitriju Tucoviću u Beogradu. „Važna je simbolika u tome što se okupljamo kod spomenika čoveku koji je jedan od prvaka socijaldemokratije u Srbiji, borac za radnička prava, za pravdu i jednakost i koji je inspiracija svima koji žele da se bore za progresivne ideje“, navodi se u proglasu.

Sindikat Nezavisnost je u svom strateškom dokumentu „Za demokratski i radnički restart“ predložio zakonodavnoj i izvršnoj vlasti prioritete na kojima će insistirati: „od toga kako treba da izgleda novo radno zakonodavstvo, preko predloga za promenu poreske politike, funkcionisanja javnih preduzeća, zdravstva, školstva, medijske i kulturne politike, državne uprave, pravosuđa i javne bezbednosti do penzione politike“. „Demokratski, nezavisni sindikati nikada nisu bili prepreka razvoju društva, naprotiv, takvi sindikati su temelj demokratije i napretka“, naglašeno je u proglasu.

Kako se napominje, otvorenost tog sindikata za iskreni dijalog „ne treba nikoga da zavara“, jer je spreman „i za sve ostale vidove sindikalne borbe, braneći pravo na štrajk i proteste“.