Predsedniku Kine Si Đipingu na platou ispred Palate Srbija priređen je svečani doček uz državne počasti čime je počeo zvaničan deo njegove posete Srbiji.

Predsednika Kine ispred Palate Srbija dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Intonirane su himne Kine i Srbije, uz crveni tepih postrojena je Garda Vojske Srbije. Ispaljeno je deset počasnih plutona. Nakon svečanog dočeka  planiran je sastanak Sija i Vučića u užem formatu, potom plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine i potpisivanje Zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle današnjeg razgovora sa šefom kineske države Sijem Đinpingom izjavio da se očekuje veliki napredak u odnosima dve zemlje – podizanje od statusa strateškog partnerstva na nivo zajedničke budućnosti.

Šef kineske države Si Đinping izjavio je da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da pokazuju duboko prijateljstvo. Nadam se da će ova poseta otvoriti novo poglavlje naših odnosa, rekao je Si.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je sinoć, na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, predsednika NR Kine Si Đinpinga. Kineskog predsednika dočekali su i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, kao i bivši predsednik Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić. U delegaciji su bili i ambasadorka Srbije u NR Kini Maja Stefanović i ambasador NR Kine u Srbiji Li Ming. Avion kineskog predsednika su kroz naš vazdušni prostor dopratili lovci MiG-29 Vojske Srbije, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast bila postrojena Garda Vojske Srbije. KUD „Kolo“ je, u čast predsednika Si Đinpinga, izvelo dve numere ­- „Igrale se delije“ i „Moravac“.