Svečanim otvaranjem manifestacije “Sportom do zdravlja” danas je u Kragujevcu na Trgu Vojvode Radomira Putnika obeležen Svetski dan fizičke aktivnosti.

U organizaciji Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac, uz podršku Grada Kragujevca i Sportsko privrednog društva Radnički u Kragujevcu je obeležen Svetski dan fizičke aktivnosti, a okupljene su pozdravili, pored ostalih, Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i dr Gordana Damnjanović, pomočnica gradonačelnika zadužena za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i ljudska i manjinska prava.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov zahvalio se domaćinima na izuzetnoj organizaciji i naveo da je zdravlje jedno od temeljnih vrednosti u životu svakog čoveka. “Samo zdravi ljudi mogu uživati i ostala ljudska prava u punom kapacitetu. Zato je fizička aktivnost o presudnog značaja. Očigledno je da je Kragujevac na tom polju ostvario lidersku poziciju”, istakao je Žigmanov.

U ime Gradake uprave i gradonačelnika Nikole Dašića okupljene je pozdravila pomoćnica za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i ljudska i manjinska prava dr Gordana Damnjanović. “Danas u Kragujevcu počinjemo jednu novu tradiciju, tradiciju borbe za prevenciju, borbe za jačanje sopstvenih kapaciteta kada je u pitanju zdravlje, aktivno starenje, očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih. Danas se ovde borimo za očuvanje ljudskog dostojanstva i ljudskog prava na zdravlje”, rekla je dr Damnjanović.

Za promociju zdravih stilova života povodom Svetskog dana fizičke aktivnosti u Kragujevcu zaduženi su bili klubovi i sportisti iz ovog grada. Par stotina osnovaca tako je mogla da se oproba na mini terenima za fudbal i košarku, da pogleda demonstracije atraktivnih poteza u borilačkim sportovima, upozna višestruke šampione Srbije u Američkom fudbalu ali i da u direktnoj komunikaciji pripadnika službi za hitne intervencije sazna mnogo toga o neophodnosti svakodnevne fizičke aktivnosti.