Inicijativa ProGlas saopštila je danas da zbog „u kritičnom trenutku narušenog jedinstva opozicije“, neće biti deo predizborne kampanje za lokalne izbore zakazane za 2. jun i neće se oglašavati u javnosti do 3. juna.

„Takve odluke političkih stranaka ProGlas smatra izuzetno lošim ishodom. Uvek smo se prevashodno obraćali onom delu biračkog tela koji je za promene. Sada kada su i ti birači podeljeni, smatramo da bi svako naše delovanje bilo protumačeno u odnosu na te nove podele“, ističe se u saopštenju.

Iz ProGlasa dodaju da arbitraža ili puko učestvovanje u dnevnopolitičkoj borbi nikada nije bio, niti će biti cilj te inicijative.

Ocenjuju da će biti potrebno mnogo napora da se građani ponovo okupe u „jedinstven front borbe za istinske promene u Srbiji“.

„Tome će se ProGlas posvetiti u narednom periodu. Zbog svega toga, ProGlas se u skladu sa svojim principima, do 3. juna neće pojavljivati u javnosti. Nakon toga nastavljamo borbu za sistemske promene u ovom društvu“, ističe se u saoptenju.

Iz ProGlasa su predočili da su od decembra 2023. godine ulagali ogromne napore da u „zajedničkom frontu sa ujedinjenom opozicijom“ izbore minimum uslova za slobodne i poštene izbore.

„Bili smo na dobrom putu da to postignemo, ali je u kritičnom trenutku, jedinstvo opozicije je narušeno“, poručuju iz Inicijative ProGlas.