Brojni običaji i tradicija mužljanskih svatova biće prikazani ovog i narednog vikenda u okviru manifestacije Mužljanska svadba koju po 19. put organizuje udruženje negovaoca starih običaja “Remus”. Ove subote biće organizovano takmičenje u kuvanju, izbor najukusnijih slanih i slatkih svadbenih kolača i domaće rakije, kao i nastupi brojnih kulturno-umetničkih društava. Naredne subote biće održan tradicionalni bal i izložba venčanica.

Manifestacija Mužljanska svadba biće organizovana po 19. a kao i ranijih godina posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa tim kako su se svadbe održavale u Mužlji od naseljavanja do danas, koliko su ih promenili moderni tokovi i koliko su zadržale tradiciju. Za to će se pobrinuti, kao i godinama unazad, udruženje negovaoca starih običaja “Remus”.

Mužljansku svadbu odlikuju brojni običaji: odvija se istovremeno na dva mesta – u devojačkoj i u momačkoj kući, vezu između mladinih i mladoženjinih svatova drže buklijaši i buklijašice, nevestu i mladoženju na građansko i crkveno venčanje svatovi prate odvojenim putevima, a nakon ceremonija mladi bračni par zajedno nastavlja put na u svatove neveste gde ona pleše tradicionalni ples sa svojom rodbinom. Nakon plesa, uz recital buklijaša mlada se oprašta od svojih roditelja i kreće, uz pratnju svojih buklijašica sa svojim mužem u njegove svatove gde pleše ples i sa njegovim gostima. Nakon tog plesa nevesta se presvlači u crvenu haljinu i nudi goste kolačima i pićem. Pred zoru pristižu gosti iz mladine kuće, prije razmenjuju torte i potom sledi doručak. Postoje još neke specifičnosti.

Mužljanske domaćice već su započele svoje pripreme za predstojeću manifestaciju.

Ove subote program će se odvijati u dvorištu Udruženja penzionera (Ulica Mađarske komune broj 42.). Za 9 časova zakazan je početak takmičenja u kuvanju mužljanskog svinjskog paprikaša i izbor najukusnijih slanih i slatkih svadbenih kolača, kao i domaće rakije, u 10 će biti upriličeno svečano otvaranje manifestacije, a od 10:30 nastup kulturno-umetničkih društava i svadbenih orkestara. Tokom manifestacije, posetioci će moći da kupe sveže mekike.