Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić održao je danas kurtoazni sastanak sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Mađarom.

Ministar Đurić je rekao da mu je posebno zadovoljstvo što je mandat ministra spoljnih poslova simbolično započeo posetom Budimpešti. Ovom prilikom bih želeo da ponovim zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici koju mi je nedavno ukazao ministar Peter Sijarto, istakao je Đurić. Šef srpske diplomatije je uz ocenu o izuzetnoj dinamici susreta zvaničnika koji se redovno odvijaju na svim nivoima, naglasio da, pored međudržavnih odnosa i prijateljstva predsednika Vučića i premijera Orbana, naša dva naroda povezuju i odlični međuljudski odnosi. Bliski odnosi naših dvaju naroda najveće su bogatstvo i najbolji zalog za budućnost, jer su upravo naši građani ti koji istorijski održavaju i neguju relacije i mimo državnih tokova, dodao je šef srpske diplomatije.

Đurić je po pitanju podrške Mađarske našim evrointegracijama, naglasio da Srbija veoma ceni činjenicu da je Mađarska jedan od glavnih zagovornika proširenja, istakavši da ga posebno raduje predstojeće mađarsko predsedavanje Savetu Evropske unije. Narod u Srbiji će, mađarskim predsedavanjem ovim telom, biti u mogućnosti da perspektivu članstva u Evropskoj uniji vidi kroz jedno prijateljsko lice, rekao je Đurić.

S tim u vezi, sagovornici su razgovarali i o razvoju mehanizama ekspertskih konsultacija i razmene iskustava, što bi za Srbiju bilo od izuzetne koristi u procesu pristupanja Evropskoj uniji kao strateškom opredeljenju, navodi se u saopštenju  Ministarstva spoljnih poslova.