Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da je usvojena nova Uredba o naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, a najvažnija novina je smanjenje troškova naknade za kupce-proizvođače, koji proizvode zelenu energiju za sopstvene potrebe, dok za ostale potrošače iznos naknade ostaje nepromenjen.

Uredba, usvojena na sednici Vlade Srbije, propisuje način obračuna naknadne za povlašćene proizvođače električne energije koju plaćaju krajnji kupci.  Novim propisom dodatno se olakšava i unapređuje finansijski položaj kupaca-proizvođača, jer se osnovica za obračun naknade zasniva na neto električnoj energiji, a ne na preuzetoj električnoj energiji iz mreže.

Kupcima-prizvođačima će se povećati uštede na računima za struju, odnosno smanjiće im se računi za električnu energiju. Najvažnija izmena koja se odnosi na kupce-proizvođače je da će od sada naknadu za povlašćene proizvođače električne energije plaćati na razliku predate i preuzete električne energije iz mreže, objasnila je ministarka Dubravka Đedović Handanović. Ona ističe da je kapacitet prozjumera u proteklih 20 meseci porastao skoro devet puta, država je subvencionisala skoro petinu izgrađenih solarnih elektrana među domaćinstvima i sada su zaokružene neophodne izmene propisa od kojih će svi koji proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe imati koristi.

Uredbom je propisano da će se u slučaju negativne premije koju povlašćeni proizvođači električne energije plaćaju EPS ta premija primarno koristiti za smanjenje računa građana.