Povodom obeležavanja ruskog državnog praznika, Dana Rusije, u ruskoj ambasadi u Beogradu održan je svečani prijem, kome je prisustvovao veliki broj zvanica. Domaćin je bio ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko.

Među mnogobrojnim zvaničnicima u Ruskoj ambasadi na prijemu povodom obeležavanja Dana Rusije prisutni su bili predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i brojni ministri srpske Vlade, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić.

Jačanje suvereniteta u svim sferama i jedinstvo naroda najvažniji su i za Rusiju i za Srbiju, poručio je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, pozdravljajući goste na prijemu povodom Dana Rusije u ruskoj ambasadi u Beogradu. On je istakao da je i za Rusiju i Srbiju, pored jačanja suverentitea u svim sferama, pa i u oblasti odbrane, važno očuvanje, jačanje i zaštita tradicionalnih vrednosti, verskih vrednosti i naših duhovnih veza. Bocan-Harčenko je ukazao da Srbija misli o svojim nacionalnim interesima i da zato ne uvodi sankcije Rusiji, dok s druge strane, Rusija zna gde može da pruži najvažniju pomoć Srbiji u zaštiti njenih nacionalnih interesa.

Dan Rusije obeležava se svake godine, od 12. juna 1992., u čast usvajanja deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine.