Srbija je izuzetno zahvalna na principijelnom stavu i podršci koju Kazahstan pruža očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i zaštiti njenih nacionalnih interesa, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić u Astani, u razgovoru sa ministrom odbrane Ruslanom Žaksilikovim.

Ministar Gašić je poručio da je Srbija posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz politički dijalog sa Prištinom, uz puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma, dodavši da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost  Kosova. Govoreći o aktuelnim dešavanjima u svetu koja narušavaju stabilnost, Gašić je rekao da je dugoročno strateško opredeljenje Srbije da zadrži status vojno neutralne države, uz unapređenje saradnje sa svim relevantnim akterima međunarodnih odnosa, naročito u domenu bezbednosti i odbrane.

Sagovornici su se saglasili da dve zemlje karakteriše miroljubiva spoljna politika i spremnost da se dijalogom rešavaju otvorena pitanja i stvaraju uslovi za nesmetan ekonomski razvoj i prosperitet građana dve zemlje.

Žaksilikov je istakao da postoji obostrana zainteresovanost da zajedničkim naporima unaprede saradnju u oblasti odbrane na viši nivo, sa akcentom na vojno obrazovanje, imajući u vidu pozitivna iskustva iz prethodnih zajedničkih aktivnosti. On je zahvalio Srbiji na pruženoj pomoći Kazahstanu tokom poplava koje su zadesile tu zemlju.

Ministar Gašić upisao je potom u knjigu počasnih gostiju da su današnji razgovori pokazali zajedničko opredeljenje za jačanje saradnje na polju odbrane i potvrdili tradicionalne prijateljske odnose naroda Srbije i Kazahstana te izrazio uverenje da su današnje poruke i čvrste veze, koje su u dosadašnjoj saradnji uspostavili pripadnici dve vojske, garant jačanja odbrambene saradnje dve zemlje. Posle sastanka, ministar Gašić zasadio je drvo ispred zgrade Ministarstva odbrane Kazahstana u „Aleji prijateljstva“.

Ranije danas, ministar Gašić položio je venac na Spomenik branilaca otadžbine u Astani i odao poštu stradalim vojnicima Kazahstana.