Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se danas sa Miroslavom Jenčom, pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Amerike u Departmanu za političke i poslove izgradnje mira, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Pozitivno ocenivši dosadašnju saradnju sa timom Ujedinjenih nacija u našoj zemlji, ministar Đurić podvukao je da je uloga Ujedinjenih nacija po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije za nas od vitalnog značaja. U tom smislu, izrazio je ozbiljnu zabrinutost povodom pojave tendencija da se ukinu restriktivne mere uvedene Privremenim institucijama samouprave u Prištini. „Potencijalno ukidanje ionako veoma ograničenih i nedovoljnih mera režimu Aljbina Kurtija značilo bi implicitno mirenje sa posledicama njegove etnonacionalističke agende koja je, već skoro tri godine, pogubna po život i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, istakao je Đurić. „Kurtijev režim trebalo bi sankcionisati, a ne nagrađivati i tolerisati neodgovorno ponašanje“ dodao je on. Regionu bi time, kako je podvukao ministar, bio poslat veoma loš signal da jednostrani, provokativni i štetni akti Prištine – uključujući najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava, pritiske, zlostavljanja, brutalno fizičko i institucionalno nasilje nad Srbima i sveukupan sistematičan progon našeg življa – uživaju podršku međunarodne zajednice. Šef srpske diplomatije još jednom je podsetio na važnost doslednog poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i ukazao na neophodnost nastavka delovanja Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) u nesmanjenom obimu i neizmenjenom mandatu.

Sastanku je prisustvovala i specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK Karolin Zijade, kao i nova rezidentna koordinatorka UN u Republici Srbiji Matilda Mort, koja je, uoči sastanka, imala odvojeni susret sa ministrom Đurićem, tokom kojeg je ministru predala uvodno pismo i na taj način i zvanično stupila na dužnost.