Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina u prvom kvartalu 2024. godine iznosila je 1,5 milijardi evra, što je za 2,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, a od te sume, 456 miliona evra dolazi sa delimično regulisanog tržišta, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Podaci RGZ pokazuju da je u Srbiji nastavljena stabilizacija i smirivanje na tržištu posle izrazito dinamičnog rasta tokom 2021. i 2022. godine, koji je usledio posle izbijanja pandemije korona virusa. U istom periodu udeo delimično regulisanog tržišta, odnosno promet nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti, u ukupnoj vrednosti je opao za pet odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, ali i dalje iznosi 30 odsto od ukupnog prometa u prvom kvartalu.  Pored stabilizacije i smirivanja aktivnosti na tržištu nepokretnosti, na početku 2024. godine dolazi do umerenijeg rasta cena stanova na nivou Srbije.

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu 2024. godine iznosio je 29.108, što je za jedan odsto manje nego prošle godine. Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti zauzima prodaja stanova, u iznosu od 834 miliona evra, sa učešćem od 56 odsto od ukupno prometovanih vrednosti.  Za kuće je izdvojeno 122,5 miliona evra, za građevinsko zemljište 114,6 miliona evra, za poslovne prostore 72,6 miliona evra, a za poljoprivredno zemljište 64,6 miliona evra. Kada je reč o načinu plaćanja, sedam odsto svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je jedan procentni poen manje nego lane. Iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi, ukupno 18 odsto.

Najveće cene za stanove su postignute u Beogradu, gde je najskuplji stan prodat na opštini Vračar po ceni od 1.226.888 evra, a na toj lokaciji je prodat i najskuplji kvadrat stana u prvom kvartalu, koji iznosi 10.350 evra.  Najskuplja kuća prodata je na gradskoj opštini Savski venac za 3.182.000 evra.  Najskuplje plaćeno garažno mesto u tom periodu plaćeno je 73.000 evra na beogradskoj opštini Vračar, dok najskuplja cena poslovnog prostora iznosi 3.098.790 evra i plaćena je na opštini Savski venac u Beogradu.

Najveći obim novčanih sredstava zabeležen je na području Prvog osnovnog suda u Beogradu i iznosi 359 miliona evra. Kancelarija javnog beležnika Srbislava Cvejića sa teritorije istog suda zabeležila je najveći obim novčanih sredstava u iznosu od oko 72,9 miliona evra iz 377 sklopljenih ugovora, od čega oko 48,6 miliona evra i 221 ugovor pripadaju delimično regulisanom tržištu.  Najveći broj kupoprodajnih ugovora na tržištu nepokretnosti, dostavljenih od javnih beležnika, sklopljeno je na području Osnovnog suda u Novom Sadu, dok je najveći broj zaključenih ugovora u kancelariji javnog beležnika Mirjane Simović Aleksić, sa teritorije istog suda, i iznosi 475 ugovora sa ukupnim obimom novčanih sredstava u iznosu od 42,7 miliona evra.