Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je danas da je gradska uprava u Zrenjaninu izdala nezakonitu građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta otpada.

Dozvola je izdata na osnovu rešenja o proceni uticaja koje je prethodno poništio Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine po žalbama Građanskog preokreta i RERI, navedeno je u saopštenju.

RERI je ranije saopštio da je Linglong izgradio objekat za skladištenje otpada bez građevinske dozvole i sprovođenja postupka procene uticaja i da je to potvrdila i nadležna inspekcija, koja je istakla da je u martu 2024. godine doneto rešenje o obustavi radova i uklanjanju nelegalnog objekta, kao i o zatvaranju gradilišta.

Ističe se da je Pokrajinski sekretarijat 10. juna poništio rešenje o proceni uticaja. „Linglong je i u ovom slučaju potvrdio praksu kojoj neretko pribegavaju nosioci projekata ‘od nacionalnog značaja’ – prvo se objekti izgrade, pa se naknadno pribavljaju neophodne dozvole i saglasnosti“, rekao je urbanista RERI Dragomir Ristanović.