Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković obišla je danas izložbu u Muzeju „Orsej“ u Parizu organizovanu povodom obeležavanja 150 godina impresionizma.

Gojković se sastala sa savetnikom predsednika Muzeja „Orsej“ za međunarodne odnose Nikolom Gauzerandom. Izložba, na kojoj je predstavljeno blizu 130 dela, postavljena je u znak sećanja na 15. april 1874. godine kada je u glavnom gradu Francuske otvorena prva izložba impresionista. Tog dana, Mone, Renoar, Dega, Morizo, Pisaro, Sisli i Sezan odlučili su se osloboditi pravila svojom izložbom, izvan službenih kanala, čime je rođen novi umetnički pokret – impresionizam.

Ovaj projekat započet je 2017. godine u instituciji koja skladišti najveći broj impresionističkih dela u svetu, njih gotovo 500. Izložba je organizovana u saradnji sa drugom najznačajnijom muzejsko-galerijskom institucijom s impozantnom kolekcijom impresionističkih dela izvan Francuske – Nacionalnom galerijom umetnosti iz Vašingtona.

Obilasku izložbe prisustvovali su upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Muzeja Jugoslavije mr Neda Knežević, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci prof. dr Sarita Vujković i direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Marijana Kolarić.