Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović održao je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja odgajivača svinja Srbije, na kojem je istaknuto da se partnerskim radom države i odgajivača mogu postići dobri rezultati u ovoj oblasti stočarske proizvodnje.

Martinović je naglasio da je osnaživanje svinjarstva, ali i povećanje ukupnog stočnog fonda strateški cilj naše države, i naveo da je potrebno da se nastavi sa režimom stroge kontrole uvoza svežeg i zamrznutog svinjskog mesa. Sagovornici su konstatovali da je neophodan zajednički rad Uprave za veterinu i proizvođača svinja u oblasti suzbijanja afričke kuge svinja, koja trenutno predstavlja najveći problem za izvoz domaćeg svinjskog mesa na evropsko i svetsko tržište.

Ministar je najavio da će Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije uskoro organizovati javno slušanje na temu rekonfiguracije podsticaja iz budžeta Republike, i uputio poziv predstavnicima ovog udruženja da se aktivno uključe u ovu aktivnost.

Sastanku su prisustvovali državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević, pomoćnici ministra Nenad Katanić i Milica Neđić, direktori Uprave za veterinu i Uprave za agrarna plaćanja – Živko Matijević i Slobodan Nikolovski, kao i predstavnik Sektora za stočarstvo ovog ministarstva Mirko Novaković.

Ispred Udruženja odgajivača svinja Srbije, koje je inače krovno udruženje, u čijem se sastavu nalazi 17 privrednih društava i poljoprivrednih gazdinstava, odnosno farmi, prisutni su bili Ronald Holo, Milorad Vlaškalić, Zoran Ilić, Oliver Stanković i Marina Mišković.