Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije, Milica Đurđević Stamenkovski, razgovarala je danas sa ambasadorom Mađarske u Srbiji, NJ.E. Jožefom Zoltanom Mađarom i tom prilikom mu zahvalila na principijelnom i doslednom odnosu Mađarske na međunarodnom planu po pitanjima koja se direktno tiču nacionalnih interesa Republike Srbije.

Đurđević Stamenkovski je ocenila da su odnosi dve zemlje na izuzetnom, pre svega prijateljskom nivou, čemu svedoči i mađarski stav u vezi sa nastojanjima privremenih vlasti u Prištini za članstvo u Savetu Evrope i Parlamentarnoj skupštini NATO, kao i glas Mađarske protiv Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Sagovornici su konstatovali da su Srbija i Mađarska zajedno na liniji odbrane porodice i da će u zajedničkom interesu nastaviti borbu da ona bude strateški prioritet čitavog društva i države.

Izuzetnim odnosima Srbije i Mađarske, naglasila je ministar Đurđević Stamenkovski, svedoči intezivna saradnja dve zemlje u svim oblastima, a planirano je dodatno unapređenje saradnje u oblasti demografije i populacione politike. U razgovoru sa ambasadorom Mađarom, ministar Đurđević Stamenkovski je iznela inicijativu da se sa mađarskim resornim ministarstvom potpiše Memorandum o saradnji u oblasti promocije porodičnih vrednosti i da se na taj način formalizuje saradnja i pruži doprinos osnaživanju strateškog partnerstva, koje je sa Mađarskom stupilo na snagu 2022. godine. Srbija, na osnovu dobre prakse Mađarske, primenjuje veliki broj mera za povećanje nataliteta, rekla je Đurđević Stamenkovski i dodala da je uverena da će saradnja Srbije i Mađarske i u narednom periodu biti odlična, a naročito u oblasti brige i promocije porodičnih vrednosti.

Na sastanku su, pored ministra Đurđević Stamenkovski i ambasadora Jožefa Zoltana Mađara, prisustvovali i drugi savetnik Ambasade Mađarske, Kristijan Šac, državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Nikola Vukelić i šef kabineta ministra, Jovan Prvulović.