Kolegijum KTV Zrenjanin prinuđen je da se obrati malobrojnoj preostaloj kritičkoj javnosti u Srbiji, strukovnim udruženjima NUNS i UNS, kao i brojnim gostima i prijateljima naše medijske kuće. Sve navedene pozivamo da ne ostanu nemi povodom najnovih, otvorenih pretnji našoj televiziji izrečenih od strane ministra informisanja i telekomunikacija Dejana Ristića, kao i brojnih režimskih medijskih kerbera.

Svi koji šireći potpune neistine o rečima uvaženog novinara Srđana Škora izrečenim u emisiji „Bez Pardona“, svesno targetiraju naše novinare, urednike, zaposlene ali i čitavu KTV televiziju kao kolektiv, pokušavajući na taj način da ugase televiziju koja duže od tri decenije predstavlja najsvetliji primer objektivnosti, profesionalnosti i slobode medija u Srbiji. Ističemo da je uređivačka politika KTV televizije oduvek takva da nema zabranjenih tema, stavova niti pojedinaca, te da se posebno ponosimo činjenicom da među političkim akterima nema nijednog koji se, makar u vreme dok je bio opozicija, nije rado odazivao pozivima za gostovanje u našem zrenjaninskom ili beogradskom studiju. Polazeći od činjenice da je celokupan, višedecenijski rad naše televizije, nesumnjivo i vanredno dobar primer poštovanja profesionalnih standarda i novinarske etike, najoštrije osuđujemo sramnu izjavu ministra Ristića kojom on smišljeno i ciljano obmanjuje javnost da je Srđan Škoro u programu naše televizije „pozvao na javni linč sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danila“.

Posao ministra Dejana Ristića nije da urednicima i novinarima naše televizije preti tužilaštvom ili utvrđivanjem tobožnje odgovornosti i primenom oštrih sankcija od strane ministarstva kojim rukovodi, već da u skladu sa Ustavom i zakonima štiti slobodu javne reči i informisanja.

KTV Zrenjanin bezrezervno podržava i ponosno stoji iza svakog od svojih novinara i urednika! Pritisaka i pretnji iz vrha režima se ne plašimo, oni za nas nisu nepoznanica jer se sa njima u kontinuitetu suočavamo već duže od 30 godina, ali, to ne znači da ih ne smatramo vrlo ozbiljnim i potencijalno veoma opasnim, ne samo po poslovanje i opstanak naše televizije, već i po živote i dobrobit svakoga od naših zaposlenih pojedinačno.

Na osnovu izrečenog, ZAHTEVAMO:

– da državni organi upleteni u ovaj slučaj svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom,

– da Tužilaštvo bez odlaganja, nedvosmisleno, obavesti javnost da u rečima Srđana Škora izrečenim u emisjiji „Bez Pardona“ objavljenoj 25. juna ove godine, nema obeležja nijednog krivičnog dela,

– da se ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić javno izvini KTV televiziji kao i njenim novinarima i urednicima zbog neistina iznetih u saopštenju ministarstva.

Konačno, sve gledaoce, goste i prijatelje televizije KTV Zrenjanin, pozivamo da, kao i uvek do sada, podrže naš rad i borbu za slobodnu, kao i pravovremeno, potpuno i objektivno informisanu Srbiju!

Uređivački kolegijum KTV Zrenjanin