Većina gradova u Srbiji u biometeorološkoj prognozi Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ obeležena je žutom bojom, koja predstavlja potencijalno opasne vremenske uslove, dok su Bečej, Kikinda, Zrenjanin, Novi Sad i Vršac obeleženi narandžastom bojom – opasni vremenski uslovi.

Kada je reč o opasnim vremenskim uslovima navodi se da je reč o vremenskim uslovima koji bi mogli da predstavljaju rizik po zdravlje, povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljive populacije (deca, trudnice, stari i hronično oboleli).

Kao mere zaštite navode se nošenje odeće od laganih materijala svetle boje, redovna rehidratacija tokom celog dana, kao i to da stariji teže kućne poslove obavljaju ujutru ili uveče i da ne napuštaju klimatizovani zatvoreni prostor bez preke potrebe tokom trajanja povišene spoljne temperature.

Kada je reč o potencijalno opasnim vremenskim uslovima navodi se da je neophodno preduzeti mere prevncije u slučaju namenskog izlaganja spoljašnjim uslovima.