Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji potpisan je između pet ministarstava Vlade Srbije i 20 naučno-akademskih institucija i instituta.

Memorandum su potpisali Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo nauke, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete sa Elektroprivredom Srbije, Elektromrežom Srbije, Institutom za nuklearne nauke Vinča, Srpskim nuklearnim društvom, Direktoratom za radiacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, fakultetima ekonomskih, medicinskih i tehničkih nauka. Premijer Miloš Vučević je istakao da se ovim ispravlja greška učinjena osamdesetih godina prošlog veka, kada je država zabranila proizvodnju nuklearne energije.

Potpisivanjem Memoranduma želeli smo da povežemo ministarstva, naše akademske i naučne institucije, da im damo vetar u leđa, kako bismo bili u stanju da uopšte razmotramo korišćenje nuklearne energije u Srbiji, rekla je Đedović Handanović.

Dubravka Đedović Handanović ukazala je da je tema snabdevanja energijom pitanje energetske i nacionalne bezbednosti i da na tom putu nema prostora za greške, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.