Poseta ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović opštini Žitište

0
215

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović posetila je opštinu Žitište.

U Maloj sali zgrade Opštinske uprave Žitište upriličen je prijem za ministarku bez portfelja Slavicu Đukić Dejanović zaduženu za demografiju i populacionu politiku u Srbiji. O svojim zaduženjima i rezultatima rada svog resora na temu populacione politike govorili su predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, predsednica skupštine opštine Žitište Dragana Petković, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, predsednica komisije za populacionu politiku Jelena Travar Miljević i ministarka Slavica Đukić Dejanović. Opština Žitište može da se pohvali sa natalitetom nešto višom od proseka u Srbiji, ali ne toliko i po starosti stanovništva koja iznosi prosečno 43 godine. Ministarka Slavica Đukić Dejanović istakla je donaciju opštinama u vidu kratkotrajne novčane pomoći roditeljima nakon rođenja deteta kao i obaveznu edukaciju mladih o reproduktivnom zdravlju.

Opština Žitište je iznad proseka kada je u pitanju natalitet u Srbiji, naime državni prosek je 8 beba na 1000 stanovnika a u Žitištu je 9,3 beba što pokazuje da lokalna samouprava ostvaruje dobre rezultate kad je u pitanju stimulacija za rađanje. Ministarka je iznela podatke koliko je potrebno da žene u fertilnom periodu rađaju kako bi se situacija u Srbiji popravila po pitanju nataliteta.

Opština Žitište iz svog budžeta izdvaja 40 miliona dinara za pomoć novorođenim bebama, đacima, studentima, u vidu auto sedišta, plaćanja autobuskih mesečnih karti, besplatnih užina za korisnike centra za socijalni rad, i pri sastavljanju budžeta za 2018. godinu ova tema je bila broj jedan. Predsednik opštine Mitar Vučurević zahvalio se ministarki na poseti i naglasio da će se po pitanju populacione politike u narednom periodu raditi punim kapacitetom.

Danas je potpisan protokol o saradnji od strane predsednika opštine, direktorke Centra za socijalni rad i direktora Doma zdravlja koji će kroz planirane aktivnosti edukovati mlade o reproduktivnom zdravlju i seksualnom vaspitanju. Predsednica komisije za populacionu politiku Jelena Travar Miljević govorila je o projektima,  aktivnostima i edukacijama koji su sprovođeni u prethodnom periodu na temu polupacione politike.

Učenici Osnovnih škola na teritoriji opštine Žitište prošli su kroz edukaciju o reproduktivnom zdravlju koju je držala učiteljica Ljubica Novak. Edukacija se sastojala od deset radionica za učenike 7. i 8. razreda i njihovi radovi izloženi su u holu Opštinske uprave. Cilj edukativnih radionica bio je da se prenesu znanja o reproduktivnom zdravlju na učenike koji će kasnije svoja znanja prenositi na svoje drugare iz škole.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here