U Žitištu je obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

0
169

Ženska odbornička mreža Opštine Žitište obeležila je polaganjem narandžastih ruža kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Kao i prethodnih godina u Domu kulture u Žitištu obeležen je 25. novembar, međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kao i kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Polaganjem narandžastih ruža odata je počast svim ženama koje su u ovoj godini stradale kao žrtve nasilja. I ranijih godina, a i ove, prisutna je bila i načelnik SBUO Snežana Vučurević koja je rekla da je u ovoj godini 28 žena izgubilo živote u porodičnom i partnerskom nasilju, kao i da je u prethodnih 10 godina više od 360 žena postalo žrtva svojih loših odnosa u porodici ili sa partnerima. Ona je takođe istakla da je veoma važno povećati svest društvene zajednice o tome da nasilje nije problem pojedinca nego čitavog društva, kao i da je neophodno osnažiti žene da prijave nasilnika, ali da to učine i oni koji imaju bilo kakva saznanja o postojanju nasilja nad ženama u svojoj okolini. I ove godine u obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama učestvovali su učenici Osnovne šškole „Sveti Sava“ iz Žitišta koji su ovim povodom uradili panoe koji su postavljeni u Domu kulture.

Koordinator Ženske odborničke mreže Opštine Žitište Ivana Petrić rekla je da se kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ sada već tradicionalno obeležava u Žitištu, a da je cilj da se spreči da nasilje postane prihvatljiva društvena pojava, da se žene ohrabre, da ne ćute, da ne trpe nasilje i da prijave nasilnika.

Ženska odbornička mreža pored obeležavanja ovog datuma obeležava i Dan žena, Međunarodni dan seoskih žena, organizuje okrugle stolove i radionice sa raznim temama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here