U sali Crvenog krsta Zrenjanin održan je edukativni skup na temu ,,Bolesti zavisnosti – Nikotinizam’’

0
203

U Velikoj sali Crvenog krsta Zrenjanin održan je edukativni skup na temu ,,Bolesti zavisnosti – Nikotinizam’’ povodom 31.januara, Nacionalnog dana bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima i ove godine se obeležava pod sloganom ,,Odrasli puše i mene guše’’. Aktivnosti koje se održavaju u okviru obeležavanja ovog dana upozoravaju javnost na štetne efekte upotrebe duvana kao i izlaganja duvanskom dimu. Tako je bilo i u Crvenom krstu Zrenjanin gde je održan edukativni skup na temu ,,Bolesti zavisnosti – Nikotinizam’’ koji je održan u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Zrenjanin i Domom zdravlja dr Boško Vrebalov. Edukaciju su vodile dr Doma zdravlja Bojana Vještica i edukativni volonter Crvenog krsta Zrenjanin Srđana Tucić a publiku su činili đaci OŠ ,,Vuk Karadžić’’ i Zrenjaninske gimnazije. Ispred Crvenog krsta Zrenjanin obratio se stručni saradnik Boris Vojinov koji je rekao nešto više o današnjoj akciji.

 Izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti a predstavlja i pretnju za svaku osobu bez obzira na pol, starost, kulturni ili obrazovni nivo. O štetnosti duvana na današnjem skupu govorila je dr Jelena Medić, specijalista socijalne medicine iz Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

 Neophodno je organizovati akcije posvećene podizanju svesti javnosti o štetnosti duvanskog dima sa posebnim akcentom o štetnosti duvana po zdravlje dece i mladih. Jedna od najznačajnijih akcija je edukacija mladih na temu prevencije i štetnosti duvanskog dima. Trebalo bi organizovati predavanja i radionice u osnovnim i srednjim školama kao i tribine i ulične akcije gde će se promovisati zdravi stilovi života i isticati značaj prestanka pušenja.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here