Prema Srbiji i zemljama zapadnog Balkana EU se ponaša kao prema eksperiment-državama a uslovi koji su postavljeni našoj zemlji su veoma restriktivni i oštri – rekao je novinar i glavni urednik lista Tabloid Milovan Brkić

0
550

Prema onome što zemlje regiona sada ostvaruju po kriterijumima koji su im zadati iz najnovije Strategije EU za proširenje na zapadni Balkan, koja je  predstavljena i usvojena u Strazburu, izostavljeni su rokovi za ispunjenje pojedinih uslova na putu do članstva u EU, koji su bili precizirani u prethodnoj verziji dokumenta. U slučaju Srbije, umesto 2019. godine koja je bila navedena kao rok za ispunjenje prelaznih merila u oblasti vladavine prava i za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom, u novoj verziji navodi se da to treba da se učini “hitno”. Komisija u Strategiji navodi i da sve zemlje zapadnog Balkana imaju priliku da napreduju na evropskom putu na osnovu vlastitih zasluga i brzinom kojom budu ostvarivale reforme. Da li naša zemlja ima volje i kapaciteta da odgovori ovakvim zahtevima? Na ovo pitanje odgovorio je glavni urednik lista ‘’Tabloid’’ Milovan Brkić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle jučerašnjeg sastanka sa komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom rekao da su pred Srbijom prepreke ali da je sada na nama da te probleme rešimo i da stvarno 2025. uđemo u EU.  On je dodao da  ‘’strategija nama donosi novu šansu. Moramo da radimo i rešimo sve prepreke, da rešimo političke probleme i tada ćemo ekonomski kao raketa da rastemo. Ove prepreke nisu lake, one su nama kao Himalaji, a mi ne bismo bili prvi koji su se popeli na Mont Everest”, objasio je predsednik Srbije, dodavši da nam u EU neće dopustiti da sa tim problemima postanemo članice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here