Svi možemo puno naučiti gledajući televiziju. Ona nas zabavlja i podstiče da proširimo svoje vidike. Ipak, moramo paziti na to što gledamo na televiziji jer to utiče na naš način razmišljanja. Pitali smo naše sugrađane koliko često gledaju televiziju i šta je to što najviše prate

0
99

Najnovija istraživanja pokazala su da često i dugo gledanje televizije sprečava stimulaciju tela i mozga i može da izazove čak i pojavu depresije. Uprkos činjenici da nas televizijski program zabavlja i informiše, nuspojave koje se vezuju za gledanje televizije, nisu baš zanemarljive. Stručnjaci upozoravaju da bi televiziju trebalo gledati povremeno, a ne svakodnevno. Posebno je opasno višečasovno gledanje televizije.

Naučnici Univerziteta Teksas koristili su podatke prikupljene od oko 300 ispitanika starih od 18 do 29 godina, pri čemu se pokazalo da su ispitanici koji su bili deprimiraniji i usamljeniji bili skloniji dužem gledanju televizije. Najduže su televiziju gledali učesnici istraživanja s najizraženijim simptomima depresije. Inače, istraživači su utvrdili da su ispitanici gledanje televizije često smatrali sredstvom za odvraćanje misli od vlastitih negativnih osećaja. Pitali smo naše sugrađane koliko često gledaju televiziju i šta je to što najviše prate.

Ljudi koji prekomerno gledaju televiziju ne samo što su izloženi brojnim reklamama o različitoj ukusnoj hrani i slatkišima već i sami jedu takvu vrstu hrane za vreme gledanja televizije. Zbog smanjene fizičke aktivnosti i stalnog sedenja kod takvih gledalaca češća je i pojava prekomerne težine, ali i drugih problema kao što su bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetesa, astme i drugih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here