Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je da će to ministarstvo pružiti punu podršku lokalnim samoupravama u rešavanju ključnih pitanja

0
86

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je da će to ministarstvo pružiti punu podršku lokalnim samoupravama u rešavanju ključnih pitanja u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan je na konstitutivnoj sednici Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština u Gadžinom Hanu, istakao da je ova organizacija jedna od onih koja se najozbiljnije bavi zaštitom životne sredine. On je naglasio da će se zato Ministarstvo angažovati na jačanju saradnje i razmene iskustava i znanja u rešavanju problema životne sredine širom zemlje.  Srbija je gotovo potpuno zapuštena zemlja u ekološkom smislu i potrebno je izuzetno zajedničko zalaganje da se dostignu savremeni standardi zaštite životne sredine koji odlikuju razvijene zemlje Evrope, istakao je ministar.
On je naglasio da je za projekte u tom segmentu, koji će pomoći Srbiji u pridruživanju zemljama evropske zajednice, u ovom trenutku najpotrebnija projektno-tehnička dokumentacija, koju ima mali broj opština, a preduslov je za dobijanje investicija iz evropskih fondova.

Na sednici su utvrđene aktivnosti Odbora u narednom periodu, pri čemu je ukazano na pravce delovanja u ovim oblastima lokalnih samouprava širom Srbije.
Među planiranim aktivnostima SKGO istaknuti su jačanje međusobne saradnje i zajednički projekti opština, osnivanje zelenih saveta na lokalnom nivou i uključivanje zajednice lokalnih samouprava u borbu protiv klimatskih promena.
Odbor za životnu sredinu i vanredne situacije SKGO čini 21 predstavnik gradova, opština i gradskih opština u Srbiji, i svojim delovanjem pokriva dve oblasti – zaštita životne sredine i delovanje u vanrednim situacijama.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here