Predsednica Vlade Ana Brnabić posetila je Republički geodetski zavod

0
272

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je tokom posete Republičkom geodetskom zavodu, da je započeta reforma katastra i da se već nekoliko meseci radi na tome kako katastar više ne bi bio rak-rana za naše građane i privredu.

Premijerka Ana Brnabić je podsetila na to da parlament trenutno raspravlja o zakonu o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka, i da je Vlada već usvojila predlog izmena zakona u upisu u katastar, ocenivši da je to jedna od najkompleksnijih reformi koja će biti sprovedena.

Vlada se ne plaši da se uhvati u koštac sa tim, poručila je premijerka, i dodala da su se građani čak i decenijama borili sa upisom imovine u katastar i da tome mora doći kraj.
Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će katastar biti potpuno elektronski do 2020. godine. Mihajlović je rekla da bi tokom aprila poslanici trebalo da raspravljaju o predlogu izmena Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, koje bi trebalo da stupe na snagu od 1. jula.
Suština izmena jeste uvođenje beležnika, odnosno notara u postupak upisa u katastar nepokretnosti, što će građanima omogućiti da lakše i brže upišu svoju imovinu, objasnila je ona.

Građani će tada, kako je naglasila, moći sve da završe samo na jednom mestu – kod notara, koji će da digitalizuje ugovor, elektronski ga overi i po službenoj dužnosti tamo gde je potrebno.

Brnabić i Mihajlović su u Republičkom geodetskom zavodu posetile salu sa serverima koji će se koristiti za elektronski katastar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here