Međunarodni sajam privrede u Prištini

0
103

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež pozvao je privrednike da u ulažu na Kosovo i Metohiju. Važno je da firme sarađuju, PKS i Privredna komora Kosova žele da promovišu ovaj region kao region saradnje i uspeha, umesto regiona konflikta, poručio je Čadež, na Međunarodnom sajmu privrede u Prištini.

 Na Sajmu privrede u Prištini koji će trajati do 21. aprila nastupa više od 150 srpskih privrednika iz 70 kompanija. U organizaciji Privredne komore Srbije, potencijalnim partnerima sa kosovskog tržišta i iz drugih ekonomija regiona, predstavljaju se firme iz svih industrija – od prehrambene, preko metalske, mašinske i elektro, drvoprerađivačke, farmaceutske, hemijske, tekstilne, do građevinske, ali i iz sektora usluga – trgovine, IT i telekomunikacija.

Sajam je otvoren u prisustvu predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Kosova Safeta Grdžalijua, i zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja. Nakon otvaranja, Čadež je, zajedno sa predsednikom Privredne komore Kosova i Hodžajem, obišao štandove i razgovarao sa izlagačima. Posetili su i štand proizvođača rakije iz Leskovca.

Kako je objasnio predsednik PKS, na sajmu u Prištini prisutne su uglavnom male i srednje firme, a više od pedeset ih je iz raznih prerađivačkih sektora.

„Očekujemo bolju saradnju, iako ona i sada nije uopšte loša, jer imamo već dobre kompanije koje su ovde našle tržište. Već sledećeg meseca 70 kompanija sa Kosova nastupiće na Sajmu poljoprivrede u Novom Sajmu”, rekao je Čadež. „Ovo nije jednosmerna ulica. Moramo da izbalansiramo rast trgovine i sa jedne i sa druge strane. Važno je da ljudi zajedno nalaze poslove i prave investicije“, dodao je predsednik PKS. Čadež je ponovio da su privrede regiona veoma male ekonomije i da nemamo drugog izbora nego da zajedno radimo i podsetio je na osnivanje Komorskog investicionog foruma sa ciljem jačanja regionalne saradnje. On je dodao da sa Kosovom treba raditi na daljem usklađivanju veterinarskih sertifikata, otklanjanju barijera za teretne vozove, što bi trebalo ubrzo da se reši, usklađivanju rada službi na administrativnim prelazima.

Safet Grdžaliju, predsednik Privredne komore Kosova istakao je da „Pravimo korake kornjače, ali je dobro što kornjača kada napravi korake nikad ne se vraća natrag”, naglasio je Grdžaliju.
Ukupan robni promet Srbije sa kosovskim tržištem u 2017. godini bio je 464,2 miliona evra, što je 12,9 odsto više u odnosu na 2016.

Na Sajmu privrede u Prištini učestvuju ukupno 174 kompanije iz 14 zemalja, a među njima su Nemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Francuska, Turska, Mađarska i druge.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here