Uljana repica postaje sve traženija uljarica na domaćem i svetskom tržištu

0
160

Uljana repica postaje sve traženija uljarica na domaćem i svetskom tržištu, a već sada je ugovoren izvoz 30 000 t zrna u Moldaviju.

Uljana repica ove godine je, prema nepotpunim podacima, zasejana na oko 40.000 hektara, ali zbog nepovoljnih vremenskih uslova i nekvalitetne setve najmanje 2.000 hektara je presejano. Stručnjaci, posebno iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, pratili su  razvoj ove uljarice i blagovremeno su pružili savete u vezi sa zaštitom. Nažalost, u savetodavnim poljoprivrednim službama, pogotovo u Šumadiji i Pomoravlju,  nema dovoljno stručnjaka sa iskustvom i znanjem za gajenje uljane repice, što je presudno za dalje širenje ovog useva. Zbog toga su neka polja ostala nezaštićena od repičinog stajnjaka i ova uljarica sporo osvaja ovo područje.

Iako je još rano govoriti o prinosu uljane repice, prve prognoze su da će roditi oko 2,5 t/ha. Pominje se i otkupna cena od 280-290 evra po toni, što obračunato po sadanašnjem srednjem kursu evra iznosilo 33,09 – 34,28 dinara po kilogramu i donosi veći profit nego pšenica.

Potrošnja uljane repice u EU neće se smanjiti. Trenutna cena uljane repice ne prelazi 320 evra po toni. Zrno uljane repice, uglavnom, biće izvezeno, ali će jedan deo biti prerađen i u Vojvodini. Do žetve repice biće završena izgradnja postrojenja za preradu u Kanjiži i očekuje se da za te potrebe investitor otkupi oko 8.000 tona.

Pojedini izvoznici već su obezbedili plasman oko 30.000 tona, a među njima je kompanija Vimeksim, koja je već otvorila izvoz kukuruza za Moladaviju. Ovih dana biće utovareno oko 40.000 tona kukuruza, a taj posao će se nastaviti i kasnije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here