U Tarašu završena 5. manifestacija “Taraške rode”

0
190

U Tarašu je održana, 5. po redu manifestacija „Taraške rode“. Nadležni kažu da je u poslednjih par godina natalitet u tom selu u porastu, a da li ovaj podatak ima veze sa rodama, ne znamo. Ipak, ova manifestacija uskoro će poprimiti i međunarodni karakter.

Selo Taraš, neki bi rekli kraj sveta, a drugi pak, početak. Ovo selo spominje se još davne 1202. godine. Danas u njemu, prema poslednjem popisu, živi 1000 stanovnika. Međutim, novine su im donele rode koje svake godine pređu preko 10 hiljada kilometara, kako bi leto provele u ovom selu, i upravo u čast njima, Tarašani, već 5. godinu za redom organizuju manifestaciju pod nazivom „Taraške rode“.

Grad Zrenjanin, baš kao i prethodnih godina, pružio je punu podršku ovoj manifestaciji.

Rode, baš kao i laste, pažljivo biraju svoj letnji dom. Prema verovanju, to su dobra domaćinstva, a ako je tako, onda u Tarašu žive više nego dobri domaćini. Takođe, rode su i više nego korisne, s obzirom na činjenicu da se hrane gmizavcima, te ih tako, u ovom selu, maltene više i nema. U jedno smo sigurni, rode su Tarašu donele nove stanovnike, a sigurni smo da će se taj broj povećavati iz godine u godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here