Miroljub Petrović o potencijalnim odlukama vezanim za Kosovo i Metohiju

0
393

Kakva god da bude odluka o daljoj sudbini Kosova i Metohije ona neće biti povoljna za srpski narod – ocenio je direktor Centra za prirodnjačke studije Miroljub Petrović.

Nakon ministra Dačića, i ministri Ljajić i Vulin poslednjih dana otvoreno su govorili o podeli Kosova kao najpovoljnijem scenariju za rešenje krize u južnoj srpskoj pokrajini. Plan o podeli Kosova kao najbezbolnijem rešenju krize godinama zagovara Ivica Dačić, a sa ovom idejom se složio i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin koji je rekao da bi “Rusija prihvatila podelu Kosova ako Srbija bude smatrala da je to najbolje rešenje za nju”. Da li su realne šanse da se podela prihvati kao rešenje? Direktor Centra za prirodnjačke studije Beograd, Miroljub Petrović smatra da kakva god bude odluka o statusu Kosova i Metohije ona neće biti povoljna za srpski narod.

Pojedini analitičari i organizacije smatraju da podela ili razgraničenje Kosova nisu zauzeli značajnije mesto u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, koji se vodi u Srbiji na inicijativu predsednika Vučića, ne računajući sporadične izjave zvaničnika ili eksperata. Takođe, “na stolu”  nema ni detaljnijeg plana koji bi predstavio konkretne poteze kakvo bi takvo rešenje zahtevalo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here