Toma Fila o ulasku SAD u savet Ujedinjenih nacija

0
135

Izlazak Sjedinjenih američkih država iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava je odluka koju nije trebalo doneti ali ona neće uticati bitnije na pogoršanje stanja ljudskih prava u svetu- rekao je advokat Toma Fila.

Administracija američkog predsednika  Donalda Trampa objavila je da se povlači iz Saveta UN za ljudska prava, što predstavlja najnovije i još jedno u nizu povlačenje Sjedinjenih američkih država iz pojedinih međunarodnih institucija.Kao ralog za ovakvu odluku ambasadorka SAD u UN  Niki Hejli je navela to što se ne uvažavaju  dugogodišnje američke pritužbe da je Savet pristrasan na štetu Izraela. Koliko povlačenje Amerike iz Saveta UN za ljudska prava može  uticati na stanje ljudskih prava u svetu? Advokat Toma Fila smatra da povlačenje  Amerike ne bi moralo da vodi ka pogoršanju stanja ljudskih prava u svetu.

Savet UN za ljudska prava osnovan je pre 12 godina sa sedištem u Ženevi i često je kritikovan jer je dozvolio zemljama koje nepoštuju ljudska prava da budu njegovi članovi. Aktivisti Saveta navode da će povlačenje SAD naškoditi naporima da se prate i osude slučajevi kršenja ljudskih prava širom sveta.
Tokom objavljivanja odluke da izađu iz Saveta, ambasadorka Hejli je opisala ovo telo kao “licemerno i beskorisno”, kao i da je savet “zaštitnik onih koji krše ljudska prava”.
Ova odluka je doneta i  u sred intenzivne kritike koju dobija Trampova administracija zbog prakse odvajanja dece imigranata od roditelja na granici SAD i Meksika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here