O ucenama evropske komisije o napretku Srbije ka EU govori Milan Glamočanin

0
364

U izveštaju Evropske komisije nikada nismo javno čuli detalje o tome koliko kao zemlja napredujemo ili nazadujemo u primeni evropskih standarda. Ono što prema mojem mišljenju  predstavlja veliki problem za našu zemlju, jesu stanje u medijima I pravosuđu – izjavio je bivši načelnik Uprave savezne policije Milan Glamočanin.

Izvestilac za Srbiju i predsedavajući Spoljnopoltičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, u prvom predstavljanju nacrta svog izveštaja o Srbiji naveo je  da taj dokument ima pet ključnih poruka. Kao prvu, Meklister je označio  dalji napredak zemlje u oblasti razvoja funkcionalne tržišne ekonomije, zatim vladavinu prava, kao I poruku da medijske slobode moraju da budu garantovane i da se situacija u medijima u Srbiji mora popraviti. Mekalister je naveo i da je poruka Evropske komisije nastavak angažmana  na normalizaciji odnosa sa Kosovom kao i da Skupština Srbije mora imati  efikasan nadzor nad izvršnom vlašću u našoj zemlji. Bivši načelnik Uprave savezne policije Milan Glamočanin ističe da u izveštajima Komisije nikada javno nije detaljno data ocena o onome šta je urađeno, a šta nije urađeno.

Predstavnici Venecijanske komisije, kojoj je Srbija u aprilu prosledila predlog ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, poručili su da je izmena Ustava Srbije u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, jedan od najvažnijih reformskih koraka koji proizlaze iz preporuka I obaveza Evropske komisije. Članovi Venecijanske komisije su spremni da pruže pravnu pomoć Srbiji u postizanju evropskih pravnih i institucionalnih standarda u oblasti demokratije i vladavine prava, kroz neophodne ustavne promene i reformu pravosuđa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here