Konačna cena suncokreta

0
256

Kompanija Viktoria Logistik, članica Viktoria Grupe, utvrdila je konačnu cenu merkantilnog suncokreta roda 2018. za zemljoradničke zadruge i ona iznosi dvadeset osam koma pedeset  din/kg plus PDV

Iz kompanije “Viktoria logistik” potvrđeno je da će konačna cena otkupa merkantilnog suncokreta za zadruge iznositi dvadeset osam koma pedeset dinara za kilogram plus PDV. Cena je kao i do sada, formirana u skladu sa referentnim svetskim berzama i tržišnim kretanjima u zemlji i regionu. Viktoria Logistik će kako je najavila, otkupiti količine suncokreta ’’shodno prerađivačkim kapacitetima, planovima proizvodnje i prodaje za novu agro godinu kompanije Viktoriaoil, koja takođe posluje u sastavu Viktoria Grupe“, navedeno je u saopštenju ove kompanije.

Poljoprivrednici okupljeni u Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije su već izrazili nezadovoljstvo konačnom cenom suncokreta I naveli su da će reagovati kada “Viktorija grupa” objavi zvanično saopštenje.

Direktor „Viktorija logistike“ Mladen Jovanović pre nekoliko  dana  je izjavio ’’da se  uslovi otkupa određuju na osnovu cena u okruženju i da mimo njih ova kompanija ne može da formira cene, jer sva su okolna tržišta postala sistem spojenih sudova”.

Među otkupljivačima vlada mišljenje da će cena ići naniže te da poslednjih desetak dana žetve neće postojati veliko interesovanje za ovu uljaricu. Oni navode da je cena u okruženju po toni 250-270 evra „franko fabrika“, očišćenog i za proizvodnju spremnog suncokreta.

Poljoprivrednici su sa  svoje strane naveli da su svesni da ni u okruženju cena nije puno viša, u Mađarskoj ona iznosi dvesta sedamdeset evra plus PDV, a to je trideset pet dinara po kilogramu. Međutim u Mađarskoj poljoprivrednici dobijaju subvencije od 500 evra, a kod nas subvencije dobijaju uljare da bi izvozile ulje i da bi bile konkurentne na tržištu. Država  prema oceni paora, treba da izbalansira ovakav odnos i da vidi na koji način će  urediti tržište tako da i proizvođači  dobiju  korektnu cenu.

Ovogodišnji rod suncokreta je u granicama proseka, ali je  bolji nego lane kada je godina bila sušna i kada je bilo bolesti, što ukupno uzevši ne izlazi iz standardnih okvira proizvodnje i roda ove uljarice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here