Ana Brnabić posetila CERN u Ženevi

0
90

Predsednica Vlade Ana Brnabić doputovala je u jednodnevnu posetu Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja – CERN u Ženevi, gde će se sastati sa generalnom direktorkom te institucije Fabiolom Ðanoti.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić  doputovala je u Ženevu gde će  tokom boravka imati sastanak sa direktorkom Evropske organizacije za nuklearna istraživanja- CERN, Fabiolom Ðanoti. Brnabić će tokom posete Ženevi razgovarati sa naučnicima iz Srbije koji tamo rade, kao i sa srpskim nastavnicima koji su na obuci u CERN-u.

 

Sa premijerkom u delegaciji je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji će sa domaćinima potpisati Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije.
Delegacija Srbije će obići dva velika detektora sudara čestica, gde se odvijaju najvažniji eksperimenti – CMS i ATLAS, a biće upriličen i neformalni skup sa zajednicom srpskih naučnika u CERN-u.

CERN je najveća laboratorija za fiziku elementarnih čestica na svetu, sa nekoliko akceleratora čestica, od kojih je najveći kružni LHC (Veliki hardonski sudarač), čija je dužina dvadeset sedam  kilometara i prostire se ispod francusko-švajcarske granice u Ženevi.

Trenutno je u CERN-u registrovano osamdeset pet istraživača iz Srbije, među kojima su i studenti doktorskih i master studija koji studiraju na fakultetima u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here