Pogledajte o čemu se razgovaralo na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije

0
81

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije , utvrđeno je da će nova minimalna cena rada u Srbiji za 2019. godinu  iznositi sto pedeset pet dinara, što je povećanje od osam koma šest odsto u odnosu na tekuću godinu.

Nova  minimalna cena  rada u narednoj godini iznosiće sto pedeset pet dinara. To je iznos oko koga su se na sednici Socijalno-ekonomskog saveta dogovorili Vlada Srbije i Unija poslodavaca Srbije, ali ne i dve reprezentativne sindikalne organizacije. Na konferenciji za novinare članova Socijalno-ekonomskog saveta rečeno je da su sindikati tražili da povećanje bude deset odsto, kao i to da će povećanje minimalne zarade pratiti “dogovor i očekivanje” da će u naredne tri do četiri godine minimalac rasti više i da će se izjednačiti sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji sada iznose trideset šest hiljada dinara.
Ove godine minimalna cena rada po satu iznosi sto četrdeset tri dinara, a minimalna zarada, koju prima oko trista trideset hiljada  radnika, iznosi dvadeset četiri hiljade osam stotina  dinara što znači da će naredne godine minimalna zarada iznositi dvadeset sedam hiljada dvadeset dva  dinara.

Ministar finansija Siniša Mali, rekao je da su razgovori o povišici minimalne zarade bili konstruktivni ali i da su polazne tačke socijalnih partnera bile udaljenije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević naveo je da je  zakonska obaveza Vlade bila da se do 15.Septembra donese odluka o minimalnoj ceni rada za narednu godinu, što je ovom prilikom učinjeno.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubiša Orbović rekao je da postoji minimalna razlika u predlozima socijalnih partnera o povišici minimalca, i najavio je da će se o predloženoj povišici izjasniti organi tog sindikata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here