Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je na konferenciji o napretku u implementaciji Agende 2030 da su smanjenje siromaštva, kvalitetnije obrazovanje, zdrava životna sredina, podizanje ekonomije i jačanje institucija najvažniji ciljevi održivog razvoja.

Premijerka Ana Brnabić je na otvaranju subregionalne konferencije o napretku u implementaciji Agende 2030 koja je održana u Beogradu, istakla da iako težnje za njenim ostvarenjem mogu delovati utopijski, ‚‚moramo nastaviti da idemo ka društvu u kojem niko neće biti isključen i zaboravljen.‚‚ Ona je naglasila da su ciljevi održivog razvoja osmišljeni kao ideja vodilja za one koji nastoje da poboljšaju živote ljudi, ‚‚da bi svet koji ostavljamo budućim generacijama bio bolji od ovog u kojem danas živimo.‚‚
Prema njenim rečima, ciljevi su globalni, ali su putevi ka njihovom ostvarenju drugačiji u svakoj zemlji, a sprovođenje je zajednički posao Vlade, civilnog društva, akademske zajednice, lokalnih zajednica i međunarodnih institucija.

 

Premijerka je, u tom smislu, naglasila da je Srbija među prvima u decembru 2015. godine formirala Međuresornu radnu grupu za sprovođenje Agende 2030, a da je Skupština Srbije takođe među prvima u svetu uradila procenu mogućnosti za realizaciju ciljeva i formirala fokus grupu koja nadgleda rad Vlade u ovoj oblasti.
Brnabić je kao uslov za izgradnju moderne Srbije navela modernu ekonomiju, i dodala je da država posle perioda fiskalne konsolidacije ‚‚nastavlja ekonomske reforme. ‚‚Premijerka je ponovila da je reforma obrazovanja ključni prioritet Vlade, odnosno da se mladi osposobe za kritičko mišljenje i analitičko razmišljanje bez obzira na posao kojim će se baviti.
Premijeka je precizirala da je i pridruženje Evropskoj uniji od velikog značaja za napredak Srbije i čitavog Zapadnog Balkana, jer se ‚‚Agenda 2030 i Strategija razvoja Evrope i Jugoistočne Evrope do 2020. godine u velikoj meri preklapaju.‚‚
Konferenciju o napretku u implementaciji Agende 2030, organizovala je Vlada Srbije, uz podršku tima Ujedinjenih nacija u Srbiji i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju .