Ako idete u Nemačku ovo morate da znate

0
131

Nemačka je atraktivno mesto za ulaganja i mesto koje strancima pruža dobre mogućnosti za posao.

Međutim, jedna nova studija pokazuje da se stranci u toj zemlji, ne osećaju dobro.
Visoke stanarine, hronični nedostatak mesta u vrtićima, povećani životni troškovi. To su muke koje ne muče samo Nemce, već i sve one koji iz neke druge zemlje dolaze u Nemačku da rade, obično privremeno (expats). Ali to nije ono što stranci koji dođu u Nemačku vide kao najveći problem. Ono što im najviše smeta jeste ne baš prijateljski odnos Nemaca prema strancima.

To proizlazi iz studije internet-platforme “InterNations” namenjene onima koji žive i rade u inostranstvu. Pritom zaključci studije nisu novi: i prošlih godina “expati” su se žalili na manjak gostoljubivosti kod Nemaca. A ovoga puta Nemci su prošli još gore: od 68 zemalja na spisku, Nemačka se našla na 38. mestu. To je daleko slabiji rezultat nego 2014. kada je Nemačka još držala solidno 12. mesto.

Rasprava o useljavanju pojačava negativni utisak
– Čak 56 odsto ispitanih u Nemačkoj tvrde da je teško sprijateljiti se s lokalnim stanovništvom – kaže za DW direktor platforme “InterNations” Malte Cek. Na globalnom nivou, 36 procenata iseljenika ima problema da uspostavi kontakt s lokalcima. U Nemačkoj je taj procenat osetno viši.
– Teme migracija koja u poslednje vreme vlada javnim diskursom, nije pozitivno uticala na razvoj situacije – objašnjava Cek taj negativni trend.

To ne spasava ni dobar imidž Nemačke kada je u pitanju ekonomija. Nemačka je i dalje kao mesto za rad među globalnim radnim nomadima vrlo cenjena: radna mesta su sigurna, socijalni uslovi dobri, privreda stabilna. “Nemačka je atraktivno odredište za strane radnike”, smatra i Marsel Fračer, direktor Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW). On u razgovoru za DW napominje da se tokom poslednje decnije svake godine u Nemačku useljavalo po 300.000 građana iz ostalih zemalja EU. Fračer smatra da je Nemačka atraktivna zbog kvalitetnih radnih mesta i dobrih mogućnosti za dalje obrazovanje, i da će to tako ostati i u budućnosti.

Bez useljavanja nema ekonomskog rasta
A strani stručnjaci su Nemačkoj važni jer, kad su oni u pitanju, u tok zemlji vlada nestašica. Pogotovo ako se uzmu u obzir demografska kretanja, Nemačka bi morala da se malo više potrudi oko toga kako da dočekuje i prihvata strance. Direktor DIW smatra da bez intenzivnog useljavanja iz drugih evropskih zemalja tokom poslednjih desetak godina, Nemačka ne bi zabeležila ovakav značajan ekonomski rast.

U tom svetlu se više tolerancije prema strancima može shvatiti i kao neka vrsta priprema za budućnost. – Oni koji su dobro kvalifikovani, koji mogu da biraju gde će u svetu da pronađu posao, u Nemačku će doći ne samo zbog kvalitetnih radnih mesta, već samo ako ih ovde dobro prihvate. Trenutno se su ovde prepreke još uvek previsoke – zaključuje Fračer.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here