Otpočela realizacija projekta “Priprema izveštaja prema okvirnoj Konvenciji o promeni klime”

0
101

Na sastanku Ministarstva zaštite životne sredine i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) , zvanično je otpočela realizacija projekta “Priprema izveštaja prema okvirnoj Konvenciji o promeni klime”.

Na zajedničkom sastanku Ministarstva zaštite životne sredine i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) ,uz učešće stručnjaka, predstavnika državnih i javnih institucija, nevladinih organizacija, i drugih zainteresovanih strana otpočela je realizacija projekta „Priprema izveštaja prema okvirnoj Konvenciji o promeni klime“.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je povodom početka Projekta istakao da su klimatske promene naša stvarnost, koje, uprkos različitim mišljenjima i različitim projekcijama, “bitno utiču na prirodu i sve segmente društva, i imaju značajan ekonomski, socijalni, zdravstveni uticaj”.

Ministar Trivan je naglasio da se u okviru ovog projekta,intenzivno radi na izradi Trećeg nacionalnog izveštaja i Drugog ažuriranog dvogodišnjeg izveštaja prema Okvirnoj konvenciji UN o klimi”.
Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu dr Vladimir Đurđević je rekao da adaptacija na klimatske promene u našoj zemlji može biti I komplikovana. On je u tom smislu pomenuo perspektive poljoprivrede u smislu klimatskih promena koje nas očekuju.

Zamenica Stalne predstavnice UNPD, Steliana Nedera, je istakla da je prethodni nacionalni izveštaj prema Okvirnoj konvenciji UN o klimi pokazao da u Srbiji klimatske promene imaju veliki uticaj, naročito u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te da se Srbija nalazi u regionu naročito osetljivom na klimatske promene.

Četvorogodišnji Projekat „Priprema izveštaja prema okvirnoj Konvenciji o promeni klime“ sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku UNDP i finansijsku pomoć Globalnog fonda za životnu sredinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here