Igor Mirović obišao četvrtu tkačku koloniju u Staparu

0
98

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska Četvrte tkačke kolonije u Staparu , izjavio je da је оčuvanje svih oblika kulturnog nasleđa istovremeno izraz poštovanja prema prošlosti i dokaz odgovornosti prema budućnosti.

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović je u Staparu nakon obilaska Četvrte tkačke kolonije izjavio da je očuvanje svih oblika kulturnog nasleđa  istovremeno izraz poštovanja prema prošlosti i dokaz odgovornosti prema budućnosti. Zbog toga je prema rečima Mirovića, zadatak svih da ono što smo od predaka dobili na čuvanje, sačuvano i obogaćeno predamo potomcima.

Tkačka kolonija u Staparu  je tradicionalnoj manifestaciji čiji je cilj očuvanje kulturnog nasleđa AP Vojvodine u službi ekonomskog osnaživanja žena i revitalizacija autentičnih lokalnih brendova poput staparskog ćilima.

Predsednica  Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, rekla je obilazeći tkačku koloniju da su ovakvi projekti važni za unapređenje položaja žena u ruralnim područjima kao i za spajanje nacionalnog identiteta sa potrebama moderne Srbije.

Zahvalivši se pokrajinskoj i republičkoj vladi na podršci, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović izjavila je da je ideja da se u lokalnoj zajednici napravi iskorak i da se na staparski ćilim ugledaju i druga udruženja i zajednice, kako bi i same pronašle i revitalizovale kulturno blago tog podneblja.

Manifestaciji su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević i predstavnici diplomatskog kora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here