Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Evropska unija mora igrati jaču ulogu na Zapadnom Balkanu

0
102

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je Evropska unija mora igrati jaču ulogu na Zapadnom Balkanu, da građanima regiona mora ponuditi nešto realistično i snažno za njihovu budućnost, i držati se tih obećanja, inače EU neće biti taj tip sna i demokratije i slobode kakvom smo do sada težili.

Vučić je na Beogradskom bezbednosnom forumu upozorio da je potrebno da se uradi nešto veliko za Zapadnom Balkanu i da se uradi nešto značajno za region, ne samo u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini , jer ako se potcene drugi faktori – volja ljudi, sa jedne, i razočaranje naroda sa druge strane – to može dovesti do toga da neće moći da se održi stabilnost u regionu u narednim godinama.

Kako je istakao Vučić Srbija je opredeljena za saradnju i doprinosiće rešavanju otvorenih pitanja ponašajući se kao pouzdan i odgovoran partner. On je naveo da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da očuva i održi mir i stabilnost u regionu, da razvija dobre odnose sa svima u regionu. On je naglasio da će Srbija ostati čvrsto na putu ka Evropskoj uniji. Aleksandar Vučić je ponovio da će čvrsto slediti svoj evropski put, za koji je suštinski demokratksi dijalog.

Predsednik Srbije se zahvalio austrijskom predsedniku Aleksanderu van der Belenu na poseti Srbiji, rekavši da je to velika privilegija i da je imao priliku da od svog kolege mnogo nauči. Pozvao ga je da češće dolazi u Srbiju i primetio je da ima mnogo Srba, uključujući i njega samog, često ide u Beč, te da bi Van der Belen mogao barem dva puta godišnje da dolazi u Srbiju.

Vučić je zahvalio organizatorima Foruma, jer je ovaj skup još jednom nedvosmisleno pokazao važnost bezbednosnih pitanja i očuvanja mira i bezbednosti, kao i značaj razmene ideja na tu temu, kako bi ceo region Zapadnog Balkana, ali i Evropa i svet bili stabilniji i bezbedniji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here