Cena junećeg mesa na domaćem tržištu poslednjih pet godina nije bila viša. Junetina u otkupu trenutno košta oko dva koma četiri evra po kilogramu dok je višegodišnji prosek bio od jedan koma devet  do maksimalno dva evra.

Stručnjaci navode da su dogovoreni izvozni poslovi sa Turskom razlog ovakvog stanja na tržištu, koje odgovara proizvođačima ali ne i kupcima. U trgovinskim lancima, i mesarama, kilogram junećeg buta košta od sedam stotina osamdeset do osam stotina deset dinara. To je oko dvadest odsto više od cene koju je ova vrsta mesa postizala sredinom prošle godine. Za isti iznos sada je moguće kupiti dva kilograma svinjetine ili tri kilograma pilećeg mesa.

Prema pisanju portala Agronjuz , Sporazum o slobodnoj trgovini potpisan sa Turskom, omogućio je domaćim proizvođačima izvesnije poslovanje i delimično sigurnu prodaju, koju do sada nisu imali. Dogovorena izvozna kvota je pet hiljada tona što bi, prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, moglo da bude ispunjeno već sledećeg meseca. S druge strane, rast cena mogao bi da doprinese smanjenju potrošnje ove vrste mesa na domaćem tržištu. Ona je i u redovnim okolnostima bila mala jer se u Srbiji godišnje, po stanovniku, potroši svega tri do četiri kilograma ove vrste mesa.

Prema najavama, izvozna kvota za Tursku, od naredne godine, mogla bi da bude udvostručena pa je neizvesno dalje kretanje cena u maloprodaji.

Vlasnik industrije mesa ”Matijević” Petar Matijević  jedan od najvećih proizvođača junećeg mesa u Srbiji, istakao je da Srbija ima skupu proizvodnju junadi, da otkupne cene nisu bile ni realne ni isplative za proizvođače kao i da nisu menjane punih deset godina. On je ocenio da, čak i ako se povećaju kvote za izvoz u Tursku, neće doći do novih poskupljenja. Matijević je naveo da ćemo uvoziti i mi i Evropa iz Amerike i Australije, čim padnu carine. Matijević je podvukao da sve ovo govori koliko smo malo tržište, kada je količina od pet hiljada tona uspela da nas poremeti.

U Srbiji se tovom junadi bavi više od šest hiljada gazdinstava, sa godišnjom proizvodnjom od oko sedamdeset pet hiljada tona mesa. U posao sa Turskom uključeni su mnogi proizvođači, a za pripremu mesa odabrana je klanica ”Čajetina”.

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, nedavno je rekao da Srbija ima nameru da omasovi ovu vrstu proizvodnje. Već su, kako je dodao, ukinute carine za uvoz teladi, a sledeće godine biće povećane i subvencije za tov.