Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo obeležio je 80 godina uspešnog rada

0
180

Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo obeležio je 80 godina uspešnog rada.

Akademiji su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministri Vlade Srbije, sekretari Pokrajinske Vlade kao i profesori, naučni radnici, i zaposleni u Institutu.

Nakon intoniranja himne Bože pravde i projekcije kratkog filma o Institutu, prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je naglasio da  Grad Novi Sad svake godine omogućava Institutu za ratarstvo i povrtarstvo besplatno korišćenje preko šest stotina  hektara poljoprivrednog državnog zemljišta. On je istakao da očekuje da će se sa resornim ministarstvom dogovoriti da taj zakup bude dugoročan, kako bi se planovi i strateško partnerstvo još jače učvrstili. Vučević je rekao da pojedinci misle da je  lako Novom Sadu kad ima Institut za ratarstvo i povrtarstvo, najveću naučnu instituciju u toj oblasti, i lidera u stvaranju novih sorti i hibrida ratarskih i povrtarskih kultura.

Međutim kako je objasnio Vučević,  lako je Srbiji jer ima jednu takvu naučno – obrazovnu bazu, i brend kakav je NS seme, jedan od najboljih izvoznih proizvoda Srbije. Gradonačelnik Novog Sada  je dodao da je s pravom Institut  proglašen za instituciju od nacionalnog značaja. To samo potvrđuje koliko je Institut  važan za razvoj nauke i poljoprivrede.Vučević je poželeo da ova institucija i dalje niže uspehe, da svetom pronosi glas o svom gradu i našoj zemlji, i da uvek bude ispred ostalih – mladi i inovativni kada su ideje u pitanju, i da ostane lider u proizvodnji sorti i semena i prvi u uvođenju savremenih tehnologija na vojvođanska polja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da je malo naučnih institucija koje mogu da sa pohvale dugom tradicijom, a istovremeno modernim poslovanjem, praćenjem svetskih trendova i velikim naučnim dostignućima koji su prepoznati u svetu. Prema njenim rečima upravo zato je Vlada  Srbije proglasila novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo za instituciju od nacionalnog značaja u maju ove godine.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović  naglasio je da je  jubilej Instituta za ratarastvo i povrtarstvo za ponos i poštovanje, pre svega zbog svih onih koji su ovaj institut stvarali i razvijali, i koji to čine i danas, kao i zbog rezultata koje je on ostvario tokom osam decenija svog neprekidnog trajanja.

Prisutne goste je pozdravila i direktorka Instituta dr Svetlana Balešević -Tubić koja je istakla dostignuća i značaj koji Institut ima u Srbiji,  a i van granica naše zemlje. Ona je podvukla da je do sada u Institutu stvoreno preko hiljadu dvesta  sorti i hibrida, od čega je nešto više od hiljadu registrovano i gaji se u inostranstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here