Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa novoimenovanim ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom i sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Srbiji Lazarom Mirkićem

0
134

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa  novoimenovanim ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom i sa ambasadorm Bosne i Hercegovine u Srbiji Lazarom Mirkićem. Poželevši ambasadoru Šibu uspešan diplomatski mandat u Srbiji, gradonačelnik Vučević je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje koju Novi Sad ima sa gradovima u Nemačkoj, posebno sa pobratimskim Dortmundom i gradom Ulmom pre svega, preko Dunavske strategije. On je takođe upoznao ambasadora o međusobnoj povezanosti gradova dve zemlje kroz projekte Evropska prestonica kulture 2021, i Omladinska prestonica Evrope 2019, te pohvalio podršku, smernice i savete koje je Novi Sad dobio od Dortmunda na putu ka kandidaturi za te dve prestižne titule. Gradonačelnik je kao primer dobre saradnje dve zemlje, istakao poslovanje nemačke kompanije „Kontinental“ koja zapošljava veliki broj ljudi u IT sektoru, i izrazio nadu da će i druge kompanije iz Nemačke prepoznati dobru investicionu klimu Novog Sada.

 

Ambasador Šib, kome je ovo prva zvanična poseta Novom Sadu, zahvalio se na gostoprimstvu i izrazio spremnost da se nastavi sa negovanjem postojećih veza kao i uspostavljanje novih partnerstava i oblika saradnje. On je tokom sastanka istakao da Srbija u procesu integracija u Evropsku uniju uvek može računati na Nemačku kao na pouzdanog i poštenog partnera.

Nakon što je uputio čestitke Gradu na osvojenoj prestižnoj tituli Evropska prestonica kulture 2021, ambasador Šib je rekao da je najvažnije nastaviti dosadašnju uspešnu saradnju Novog Sada i nemačkih gradova, intezivirati je, a kako je rekao, ambasada će pružiti podršku u okviru svojih mogućnosti.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je primio i ambasadora Bosne i Hercegovine Lazara Mirkića.  Ambasador Mirkić je izrazio zadovoljstvo zbog prve zvanične posete Gradskoj kući i zahvalio se Gradu i gradonačelniku lično, na ukazanoj časti i prilici da Bosna i Hercegovina bude zemlja partner prošogodišnjeg Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, gde se predstavilo 28 kompanija koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom. On je istakao da je taj gest imao dobar odjek u Bosni i Hercegovini i da je dao priliku privrednicima iz zemalja regiona da se umreže. Sagovornici su se složili da su Srbija i Bosna i Hercegovina prirodni partneri i da je važno negovanje dobrih odnosa, međusobno pružanje podrške i povezivanje radi realizacije ozbiljnih poslovnih poduhvata.

Ambasador je gradonačelniku uputio čestitke povodom osvojenih kandidatura za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine i ukazao na važnost tih titula za čitav region. Gradonačelnik se zahvalio i naglasio da je veoma ponosan što je Novi Sad 2016. godine ostvario obe kandidature koje predstavljaju veliku razvojnu šansu za grad. On je upoznao ambasadora sa desetogodišnjim procesom, od ideje do dobijanja kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i ukazao na benefite, koji se pre svega odnose na podizanje prepoznatljivosti Grada kao centra kulture u Srbiji, ali i na podizanje participativnosti Novosađana, kada je u pitanju kultura i društveni život.

Gradonačelnik je dodao da je tim koji koji realizuje projekat „Novi Sad 2021“ svoje znanje i iskustvo stavio na raspolaganje Banjaluci i da tom gradu pruža pomoć i podršku da 2024. godine uspešno sprovede proces kandidature.

Gradonačelnik Miloš Vučević je zaključio da građani iz svih delova Bosne i Hercegovine mogu da računaju na iskreno prijateljstvo Grada Novog Sada i pozvao ambasadora Lazara Mirkića da 25. novembra bude gost Grada, na proslavi kojom se obeležava dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here